2. Kerta // Keskiviikko 9.4

Jatketaan suunnittelua ja ideointia. Katso kuvapankit kirjoitus tämän bloggauksen alta.

Aluksi kuitenkin perusasioiden kimppuun. Tee seuraava tehtävä (yksin/parin/ryhmän kanssa) keskiviikon oppitunnin aikana. Kerätään vastaukset PADLET seinälle!

Tehtävä 1.

A1. Lataa esimerkiksi tämä kuva projektikansioosi. Avaa GIMP ja avaa lataamasi kuva. 
A2. Käytä zoomaustyökalua ja zoomaa kuvaan niin lähelle kuin pystyt. Mitä havaitset? 

Selvitä seuraavat asiat:
B. Mitä eroa on bittikartta-grafiikalla ja vektorigrafiikalla?
C. Mikä on pikseli ja mitä tarkoittaa pikselikoko?
D. Mitä tarkoittaa resoluutio?
E. Mainoskupla kilpailun kuvien täytyy olla vähintää 150dpi (ppi) tarkkuudella. Mitä tällä tarkoitetaan?

Projektitehtävä 1.

Projektitiedoston luominen:
- Avaa GIMP. Valitse sitten tiedosto -> uusi
- Valitse kooksi valmiista malleista esim. A4 (300ppi). Muuta tarkkuudeksi lisäasetuksista 150ppi. (Kuvaa voidaan rajata myöhemmin)
- Tallenna tiedostosi projektikansioon .XCF muodossa

Ohjeita GIMP:n peruskäyttöön saat sivun oikean laidan linkeistä.

Voit nyt jatkaa ideointia ja suunnittelua.... 

Pari tosi hyödyllistä juttua kuvankäsittelyohjelmissa, mitä tulet ainakin tarvitsemaan on tasot ja maskit. Alla noita käsitteitä on hieman avattu ja linkki lisämateriaaliin.

Tasot

Gimp-tasot.png
Tasoja (engl. Layer) voi ajatella ikäänkuin piirtoheitinkalvoina: osa tasosta voi olla läpinäkyvä, jolloin alapuolella oleva taso näkyy läpi. Tasot ovat erittäin tehokkaita työskentelyn apuvälineitä. Tasojen hallinta sujuu tasopaneelista käsin (kts. kuva). Muutokset koskevat (lähes aina) vain valittua tasoa. Voit esimerkiksi ottaa kuvan, luoda uuden, läpinäkyvän tason kuvan yläpuolelle ja töherrellä tähän vastaluotuun tasoon. Lopuksi voit poistaa tason ja alkuperäinen kuva on koskematon. Tasojen näppärää käsittelyä varten kannattaa pitää auki tasot-ikkunaa (kts. viereinen kuva). Ikkunassa näkyy missä järjestyksessä tasot ovat, ylempi peittää alemman, ja siitä saa helposti käyttöön halutut toiminnot.


    Maskit

    Kuvankäsittelyssä halutaan, että kuvan alkuperäinen informaatio säilyy niin pitkään kuin mahdollista. Siksi on hyödyllistä osata tehdä tasojen muokkausta maskien avulla. Tasoista voi poistaa materiaalia myös valintojen ja kumitustyökalun avulla, mutta et voi palauttaa poistettua aluetta myöhemmin. Maskien avulla tämä onnistuu muokkaamalla maskia myöhemmin.

    Ajatellaanpa arkikielessä sanaa ”maski” eli ”naamio”: Se on pinta, joka peittää osan kasvoista, mutta jättää tavallisesti osan kasvoista (vähintäänkin silmänreiät) peittämättä. Maski on kuvankäsittelyssä samanlainen. Maski on tason päällä peittämässä siitä tiettyjä kohtia, ja alueilta, joilta maski ei peitä mitään, näkyy sen alla oleva taso.

    Maskit ovat aina kytköksissä tasoihin ja se sisältää pelkkää mustaa ja valkoista. Musta väri maskissa piilottaa (eli mustalla värjätty osa tulee läpinäkyväksi) ja valkoinen väri paljastaa (valkoisella värjätty osa on se joka näkyy). Harmaansävyt näkyvät läpinäkyvyytenä.

    Naamio esimerkissä silmänreikien kohdat olisi siis värjätty mustalla, paljastean silmät maskin alta.

    Lisää maskeista (sivun keskivaiheilla)



    Tehtävä 2.

    Tee tämä tehtävä keskiviikkona vain jos sinulla on idea ja suunnitelma valmiina ja olet siirtymässä GIMP työskentelyyn sekä tunnet tarvetta harjoitella tasoja ja maskeja.

    1. Lue GIMP oppaasta tasoista
    2. Lataa seuraavat kuvat projektikansioosi: kuva1 ja kuva2

    Kahden kuvan yhdistäminen

    Viedään kuvan osa (kuumailmapallo) kuvasta toiseen ja asetetaan se hieman rakennuksen taakse. Käytetään lataamiasi kuvia 
    kuumailmapallo maisema
    • Avaa GIMP:ssä kuva jossa on kuumailmapallo
    • Käytetään polkutyökalua ja hienosäädetään pikamaskilla. Koska tässä tapauksessa pallon tausta on hyvin tarkasti yksivärinen, voidaan käyttää myös taikasauva-työkalua.
    GIMP-kuumailmapallon kori.jpg
      • Kun polku seurailee pallon ääriviivoja melko tarkasti komenna valitse -> polusta.
      • Seuraavaksi käytetään pikamaskia; paina Shift+Q ja maalaa mustalla ne alueet, jotka eivät kuulu palloon ja valkoisella ne, jotka kuuluvat.
      • Kun valinta on riittävän tarkka, poistu pikamaskitilasta
    • Avaa nyt kuva missä on rakennus. Valitse pallokuva ja seuraavaksi kopioidaan valittu pallo painamalla Ctrl+C ja liitetään se rakennus kuvaan painamalla Ctrl+V. Vielä täytyy muuttaa pallo kelluvasta valinnasta tasoksi klikkaamalla uusi taso -painiketta tasot-paneelista. Nimeä vielä uusi taso.
    • Yleensä liitetty kuva on väärän kokoinen, jolloin sitä täytyy skaalata. Valitse skaalaustyökalu, ota hiirellä kiinni uudesta tasosta ja raahaa se sopivan kokoiseksi. Paina vielä auennesta ikkunasta "Skaalaa". Huomaa, että alkuperäinen kuumailmapallo saattaa pilkottaa taustalta, mutta se katoaa, kun skaalaus saadaan valmiiksi.
    • Siirrä kuumailmapallo sopivaan kohtaan (tässä osittain seinän taakse) käyttäen Siirto-työkalua

    Lopputulos
    • Seuraavaksi muutetaan osa pallosta läpinäkyväksi, jolloin se näyttää olevan oksan takana.
      • Muutetaan ensin koko pallon sisältävä taso osittain läpinäkyväksi Tasot-paneelin "Peitto" kohdasta.
      • Lisätään tasoon maski, komenna Taso -> Maski -> Lisää tason maski.
      • Maalataan valkoisella ne kohdat, joissa ei ole rakennusta ja mustalla ne, joissa on. Harmaan eri sävyt vastaavat läpinäkyvyyden eri asteita.
      • Esimerkissä on suora seinämä, joten voit käyttää myös polkutyökalua. Aseta polku seuraamaan seinää ja kiertämään pallon reunan "ulkopuolelta" (polun ei tarvitse seurata pallon ääriviivoja tarkasti). Kun muutat polun valinnaksi ja värität koko valinnan mustaksi, on lopputulos toivottu.
      • Lopuksi pallo-tason peitto täytyy asettaa takaisin 100 %:iin.


    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti